Reviews

Het vastendieet van Dr. Michael Mosley & Mimi Spencer

De vele positieve effecten van vasten ga ik in een volgende blog beschrijven. Hier wil ikcms_visual_1222.jpg_1403602456000_282x450 mij graag focussen op het boek van Michael Mosley en Mimi Spencer. Het vastendieet kreeg vooral aandacht toen Mosley, arts en Britse presentator, in 2012 een eigen experiment deed over wat vasten met zijn lichaam deed. Dr. Michael Mosley werd bekend met zijn BBC programma’s over biologie, gezondheid, het menselijk lichaam, voedsel en vasten. De basis voor dit boek kwam uit de documentaire ‘Eat, Fast and Live Longer’. Mimi Spencer is een voedingsjournalist die voor diverse kranten en tijdschriften werkt. In 2000 werd ze uitgeroepen tot ‘British Fashion Journalist of the Year’ en in 2009 verscheen haar boek ‘101 Things to Do Before You Diet’.

Er zijn verschillende manieren waarop je kan vasten. In het vastensysteem dat Mosley uitlegt vast je 2 dagen per week. Je mag van hem water, thee en koffie drinken en 2 kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld groenten met kip of vis, yoghurt of fruit en per vastendag mag je maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen opnemen. De rest van de week mag je eten zoals je gewend bent. Het wordt daarom ook wel de 5:2 methode genoemd.

Het eerste deel van het boek is meer wetenschappelijk en Mosley geeft hier enkele feiten over vasten. Dit vond ik persoonlijk het meest interessante en mocht van mij nog wat uitgebreider zijn! Mosley richt zich echter meer op de praktische aspecten van het vastendieet, wat denk ik voor de meeste mensen het interessantste is als ze niet goed weten hoe eraan te beginnen.

In het tweede deel van het boek wordt dan ook de 5:2 methode behandeld, wat je kunt eten en hoe je als vaster aan de slag gaat. Met andere woorden, hoe je de theorie in de praktijk brengt.

In het laatste hoofdstuk worden en nog menuvoorbeelden gegeven, tips en recepten voor de vastendagen.

Verder bevat het boek nog ervaringen van deelnemers, een calorieëntabel en literatuurbronnen.

Waarom vind ik het boek goed?

Mosley’s systeem is makkelijk in de praktijk te brengen; 2 dagen vasten, afgewisseld met 5 dagen gewoon eten en je bepaalt zelf op welke dagen van de week je vast. Er is geen hogere wiskunde nodig om dit te kunnen onthouden en je hebt veel vrijheid. Vast je normaal gezien op maandag en donderdag, maar heb je toevallig een feestje op donderdagavond, dan verzet je gewoon je vastendag.

Verder is de toon van het boek heel positief en stimulerend. Je krijgt echt zin om eraan te beginnen als je het boek aan het lezen bent!

Waarom vind ik het boek minder goed?

Zoals ik reeds zei, van mij had het wetenschappelijke gedeelte van het boek iets uitgebreider mogen zijn, en de praktische hoofdstukken een beetje meer ingekort. Ik snap dat dat voor veel mensen omgekeerd zal zijn omdat aan iets nieuws beginnen nu eenmaal makkelijker gaat als er een duidelijke planning uitgetekend wordt waar je je aan kan houden.

However…

Mosley vast een periode van 12u, ontbijt rond 7u30 en diner rond 19u30, omdat dat meest haalbaar en effectief was voor hem. Ik ben er toch van overtuigt dat het 1. beter is om een iets langere periode niet te eten, nl. 16u., (je kan natuurlijk wel beginnen met 12u en als je ziet dat dat goed lukt, kan je altijd verder opbouwen) en 2. om je vastenperiode niet te houden tussen twee maaltijden in op dezelfde dag, maar je laatste maaltijd te nuttigen de middag of avond ervoor. Zo is het makkelijker om een langere periode te vasten én kan je de volgende dag meteen uitkijken naar een goede maaltijd later op de dag.

Want dit brengt mij meteen bij de voornaamste reden waarom ik mij nooit aan Mosley’s model zou kunnen  houden: zijn ideeën over voeding zijn ondertussen wel achterhaald. Zo telt hij nog steeds elke calorie en raadt hij light producten aan.

calories_counter_21747_1_1_730Wat het tellen van calorieën betreft, is er zelfs een heuse calorietabel aanwezig in het boek die maar liefst 9 pagina’s in beslag neemt. Je mag van hem maar 500 of 600 calorieën op een vastendag eten en de overige dagen wat je wil… Maar het is helemaal niet nodig om op een vastendag calorieën te tellen. Het is net belangrijk dat je (twee) hoofdmaaltijd(en) genoeg gezonde vetten, calorieën en vitaminen bevat(ten). Veel beter ben je, in plaats van een schraal ontbijtje te nuttigen, ’s morgens koffie of thee te drinken verrijkt met een eetlepel (smaakloze!) kokosolie of MCT-olie* met eventueel nog een eetlepel grasboter of cacaoboter erbij, (dit wordt bulletproof koffie genoemd), die je bloedsuikerspiegel op pijl zal houden en je een vol gevoel geven zonder een energiedip te krijgen later op de dag. (Ik weet het, klinkt misschien wat raar, maar probeer het eens! 😊)

Het gebruik van light producten is dus helemaal af te raden. Zoals ik net zei moet je juist heel goed eten! Ik val misschien in herhaling, maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om volvette, gezonde, natuurlijke voeding te eten. Voeding waar je lichaam iets aan heeft! Daarom gaat periodiek vasten ook zo goed samen met een ketogene levensstijl. Gezond low-carb eten houdt je honger op afstand en je langer een vol gevoel. Als je lichaam eenmaal gewend is aan het gebruik van vetten en ketonen als belangrijkste energiebron, eet je trouwens vanzelf minder en minder vaak. Dus, tel vooral geen calorieën en geniet ten volle van de maaltijden die je die dag eet.

xoxo1

* MCT staat voor Medium Chain Triglycerides (of middellange ketenvetzuren). Het is een oliesoort dat uit kokos- of palmpitolie gehaald wordt. De olie wordt veel vergeleken met kokosolie maar MCT-olie beter in verschillende opzichten; doordat MCT-olie bestaat uit vetzuren met een bepaalde lengte, zoals de naam ‘middellange keten’ aangeeft. Het lichaam gaat anders om met dit soort vetten. In tegenstelling tot vetzuren met lange ketens worden de MCT’s direct na inname in de lever gebruikt voor energie en niet eerst door de spijsvertering verwerkt. MCT is ook heel voedend voor je hersenen, ideaal om je concentratie doorheen de dag te verscherpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: