Health

Cholesterol en vet, friends or foes?

Eén van de redenen dat (verzadigde) vetten zo lang als ‘ongezond’ beschouwd werden, heeft te maken met cholesterol. Vroeger werd steevast gezegd dat een hoge cholesterol ongezond is en daarom werd cholesterol, net zoals vet jarenlang belasterd. Omwille daarvan werd o.a. het dringende advies gegeven om slechts een paar eitjes per week te eten en was het een trend om enkel omeletten van eiwit te eten en de vette dooier weg te gooien. Inmiddels HDLwerd dat al meer genuanceerd en wordt er gesproken over ‘goede’ cholesterol (HDL) en ‘slechte’ cholesterol (LDL). Maar modern onderzoek heeft aangetoond dat ook dàt niet zo eenvoudig is als het lijkt.LDL

Niet alle LDL-cholesterol is namelijk slecht. LDL-cholesterol is immers weer onder te verdelen in wat grotere deeltjes (fluffy LDL) die volkomen onschadelijk zijn en kleinere deeltjes, die wèl schadelijk zijn. Kleine cholesteroldeeltjes zijn gevaarlijk omdat ze met hun kleine omvang veel makkelijker in onze vaatwanden kunnen kruipen en de neiging hebben om zich daar te nestelen, daarmee voor vaatvernauwingen en ontstekingen te zorgen en daardoor hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Maar verzadigd vet heeft geen enkele impact op deze kleine schadelijke deeltjes. Men wou wel heel graag bewijzen dat het consumeren van minder verzadigde vetten daadwerkelijk zou leiden tot minder hartaanvallen, en tussen 1968 en 1982 werden daarvoor 5 grote onderzoeken gesponsord, (The Finnish Mental Hospital study, The Minnesota Coronary survey, The London Soybean Oil Trial, The Oslo Study en de L.A. Veterans Study), maar geen enkele daarvan kon een verband aantonen. In 2006 werd in het Women’s Health Initiatve Dietry Modification het bewijs geleverd dat de zogenaamde diet-hart-hypothese – die veronderstelt dat verzadigd vet het cholesterol verhoogt en daardoor ook het risico op hartaanvallen – volledig onjuist was. En in de laatste jaren zijn er drie grote meta-onderzoeken geweest, het gaat hier om honderdduizenden proefpersonen, en in alle drie van de gepubliceerde onderzoeken is de duidelijke conclusie dat er geen verband bestaat tussen het eten van verzadigd vet en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Wat wèl een invloed heeft, en dus voor een verhoging zorgt van deze kleine schadelijke deeltjes is, naast te weinig fruit en groenten eten, glucose. Een voedingspatroon met veel koolhydraten, (suikers en zetmeel), maakt de cholesteroldeeltjes kleiner. Bovendien blijken deze kleine LDL-cholesteroldeeltjes nog schadelijker wanneer er erg veel linolzuur aanwezig is.

Wat is linolzuur?
Linolzuur is een omega 6-vetzuur en zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie en dus ook in margarines en plantaardige bak- en braadproducten zoals Becel en Benecol. Ja, inderdaad, producten die door hartspecialisten, huisartsen, de Hartstichting en de voedingsindustrie worden aangeraden omdat deze juist gezond zouden zijn voor hart- en bloedvaten! Een recent gepubliceerd onderzoek in het British Medical Journal toont echter aan dat wanneer een testgroep een dieet voorgeschreven kreeg waarbij de vetten vooral van plantaardige oorsprong waren een veel hoger sterfterisico had en bijna tweemaal zoveel hartaanvallen had gekregen dan een andere groep die gewoon verzadigde vetten bleef eten.

Er is al veel over geschreven en gepraat, en je kan gemakkelijk de resultaten opzoeken van de vele onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, maar jammer genoeg wíllen de meeste mensen het gewoon niet horen/geloven. Omwille van trots, vooroordelen en winst, (want ja, ook hier is gigantisch veel geld mee gemoeid), wordt deze hypothese jammer genoeg nog steeds uitgebuit door wetenschappers, investeerders, voedingsbedrijven en overheidsinstellingen.

benecolMaar er is ook positief nieuws. De voedingsindustrie voelt namelijk al nattigheid en is zich voorzichtig aan het terugtrekken uit de onverzadigde plantaardige olies en vetten. Het adagium dat margarines, bak- en braadproducten met veel linolzuur gezond zouden zijn voor hart -en bloedvaten is volledig verdwenen uit de reclames.  Als laatste uitweg proberen ze nu hun producten becel.pngnog aan de man te brengen met lokmiddelen als “rijk aan omega-3” of “bevat echte roomboter”(!). (Tot zover de geloofwaardigheid dat margarines hartaanvallen zouden voorkomen en gezonder zouden zijn dan boter…) Eind 2017 heeft Unilever trouwens aangekondigd dat het zijn bewuste margarinedevisie heeft verkocht, waaronder het merk Becel valt.

En wat met eieren?
Het advies om minder eieren te eten, omdat die veel cholesterol zouden bevatten en daardoor hartaanvallen zouden veroorzaken, berustte niet op wetenschappelijk ondersteunde feiten. Men ging ervan uit dat, als het logisch was dat vet je aders verstopte, etenswaren die veel cholesterol bevatten zoals eieren (en schaal- en cracked-brown-egg.jpgschelpdieren), hetzelfde effect hadden. Echter, slechts een klein deel van het cholesterol dat zich in onze voeding bevindt wordt vanuit de darm opgenomen. De overgrote meerderheid cholesterol wordt aangemaakt door de lever. Omdat het lichaam zelf zijn cholesterolpijl regelt speelt het dus eigenlijk geen rol of we veel of weinig cholesterolrijk voedsel eten.

Een meta-analyse van 17 onderzoeken gepubliceerd in het British Medical Journal concludeerde dat ‘meer eieren consumeren niet in verband staat met een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.’ Een andere grote studie met 120K personen toonde aan dat mensen die een ei per dag eten, niet meer kans hebben op een hartaanval of beroerte.

Conclusie
Heb geen schik van cholesterolrijk voedsel!😊 Eet gerust een eitje ’s morgens zonder schuldgevoel, kies voor voeding waar de natuurlijke vetten in bewaard zijn gebleven en blijf ver weg van alles wat een label heeft met “vetarm”, “vetvrij”, “halfvol” of “light” of als het beweert “gezond” te zijn. En vermijd al helemaal voeding waarop staat dat het linolzuur bevat.

xoxo1

Dit gezegd zijnde hebben statines, (cholesterol verlagende medicatie), wel een nut. Statines kunnen wel degelijk het risico op een hartaanval verminderen. Niet alleen door de cholesterol te verlagen, maar ze zorgen ook voor vermindering van ontsteking in het lichaam en verbeteren de werking van de bloedvatwandcellen. Stop dus niet zomaar met medicatie indien je die neemt na het lezen van deze blog. 😉

 

Wil je hier graag meer in detail over lezen? Neem dan zeker de onderzoeken hieronder eens door:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843598/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16256001

https://www.bmj.com/content/bmj/346/bmj.e8539.full.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: