Reviews

De mooie voedselmachine

Meer en meer wordt er aandacht besteed aan de darmen. En dat is goed nieuws! Want steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt het verband tussen onze darmen en onze fysieke en psychische gezondheid. Onze darmen blijken bijzonder veel invloed op ons te hebben. Zelfs in die mate dat we van een ‘tweede brein’ of een ‘buikbrein’ kunnen spreken.

Jaren geleden, in 2014, las ik reeds De mooie voedselmachine van Giulia Enders. Nog steeds vind ik dit boek een echte aanrader! Een aantrekkelijk, vrolijk en informatief boek over de spijsvertering. De combinatie van humoristische opmerkingen, de grappige tekeningen en de vlotte schrijfstijl zorgen ervoor dat ‘De mooie voedselmachine’ leest als een trein.

Het boek is opgedeeld in drie hoofdthema’s waarin de complete werking van de darmen behandeld wordt. Het eerste deel gaat over hoe de darmen nu precies werken en hoe ze er uit zien. Vervolgens wordt ingegaan op het zenuwstelsel van de darmen en welke rol dat speelt in het lichaam, en tot slot is er ook ruime aandacht voor al de micro-organismen in de darmen. Het boek is zeer laagdrempelig, wil een groot publiek aanspreken en heeft daarom de absolute leek voor ogen. Dat maakt van ‘De mooie voedselmachine’ een ideaal ‘instapboek’, maar is het minder geschikt als je al veel weet over je darmen en spijsvertering en meer concrete informatie zoekt over bepaalde onderwerpen.

Verwacht geen kant-en-klare tips over wat je moet eten om je darmen zo gezond mogelijk te houden. Dit boek dient om je  op de hoogte te brengen van hoe de darmen werken en niet werken. Een must voor iedereen die nu wel eens echt wil weten wat voor orgaan er precies middenin de buik zit en op welke manier je dit orgaan een beetje tevreden kan houden. In 2017 is er een nieuwe, herziene en uitgebreide editie uitgekomen: ‘Gut’. Deze versie is (voorlopig?) enkel beschikbaar in het Engels.

xoxo1

 

ENDERS-GiuliaGiulia Enders (1990) is ingeschreven in het doctoraatsprogramma voor gastro-enterologie aan de Goethe-universiteit in Frankfurt. In Duitsland is haar boek ‘Darm mit Charme’ een regelrechte hit: in een half jaar werden er meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In 2012 won ze de eerste prijs op de Science Slam in Freiburg, Berlijn en Karlsruhede met haar aanstekelijke presentatie over de charme van je darmen. Je kan deze lezing integraal terugvinden op YouTube.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: