Health

Citroenwater, hoe (on)gezond is dat nu?

De dag starten met een glas lauw water met daarin het sap van een halve citroen. Ik had er al veel over gehoord en gelezen, maar voor mij was het een hype die ik stilletjes aan mij voorbij zou laten gaan. (Als ik te veel citroen eet, krijg ik maagklachten, krampen en andere ongewenste neveneffecten.) Ik heb ook het gevoel dat de hele hypothese die stelt dat het gezond is om ’s ochtends citroenwater te drinken af en toe een opflakkering krijgt. Plots zie je het ene artikel na het andere verschijnen in allerlei magazines en kranten die claimen dat citroenwater oergezond is, om dan weer even uit het beeld te verdwijnen.

En zo vroeg mijn man enkele dagen geleden aan de ontbijttafel of ik eens een zak citroenen wou meebrengen van de winkel. Het stond blijkbaar weer ergens te lezen dat citroenwater een soort wonderdrankje is; het bevordert je spijsvertering, versterkt je immuunsysteem, het ontgift en detoxt je lichaam, etc.… Hij wou dus zo snel mogelijk starten met het drinken van citroenwater! Reden voor mij om er toch wat meer over op te zoeken of dat nu werkelijk allemaal klopt en of we er echt baat bij hebben om elke dag een glas van het zure goedje te drinken.

En wat blijkt… Citroenen zijn, net als andere citrusvruchten, gezond. Daar is geen twijfel over. Ze zijn rijk aan vitamine B en C, flavonoïden, magnesium, kalium en vezels, en bovendien maakt de frisse, zure smaak veel gerechten net wat frisser en zorgt citroen vaak voor de finishing touch van een gerecht. Dus het is zeker aan te raden om citroenen op te nemen in je dagelijkse voeding.

Echter, net zoals bij àlle fruit, is het eten van een citroen niet hetzelfde als het sap ervan drinken.  (Bijvoorbeeld: een appel eten is gezond, maar een glas appelsap bevat het equivalent van ongeveer 7 klontjes suiker aan sucrose, wat het drankje even ongezond maakt als Coca-Cola.)

Laten we eens even enkele ‘gezonde effecten’ op een rijtje zetten:

Citroenwater bevordert de spijsvertering
Citroenwater zou bevorderend zijn voor je spijsvertering omdat citroen pectinevezels bevat. Een vorm van oplosbare vezels die in verband is gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Oplosbare vezels kunnen de darmgezondheid verbeteren en de vertering van suikers en zetmeel vertragen. Zo zou je langer een vol gevoel hebben, wat op die manier mee helpt bij het afvallen. Maar pectine zit énkel in de schil, de pitten en het vruchtvlees van de citroen. Om van de voordelen van citroenvezels te genieten moet je er dus heel veel van eten, inclusief pulp en schil. Mensen die het sap drinken zonder de schil en pulp krijgen dus geen vezels binnen.

Het is trouwens ook niet de combinatie ‘warm water + citroen’ die je zal helpen gewicht te verliezen. Het is bekend dat het drinken van water het aantal calorieën dat je verbrandt tijdelijk verhoogt, dus het kan zijn dat het water zelf helpt bij het afvallen, niet bij de citroen. (Uit een studie uitgevoerd in 2014 door de University of Fribourg in Zwitserland blijkt bovendien dat enkel koud water (3°) of water op kamertemperatuur (22°) de calorieverbranding verhoogt, maar dat lauw water (37°) geen enkel effect heeft.) Ook voor de tanden is het geen goed idee om voor lauw water te kiezen, maar daarover meer later. De enige reden om voor lauwwarm water te kiezen in de plaats van koud, is omdat dit misschien wel wat zachter is voor je spijsverteringsstelsel.

Citroenwater werkt ontgiftend
Voorts is één van de meest voorkomende zogezegde pluspunten van citroenwater drinken dat het zou “ontgiften” en je lichaam “reinigen”. Maar… Er zijn al héél veel wetenschappelijke studies uitgevoerd waaruit blijkt dat… detoxen helemaal niet werkt. Tot op de dag van vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat klysma’s, sap -en andere detoxkuren werken om afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Onze lever en nieren doen dit werkje al voor ons vanaf de dag dat we worden geboren en zijn prima in staat om dit een heel leven lang te blijven doen, zelfs als je er een tijdelijk (heel) ongezonde periode op hebt zitten zoals de kerstperiode of een ‘all-inclusive’ vakantie. 😊
Het is gewoon een goede marketingtruc, net zoals de zogenaamde “superfoods” dat zijn. (Het is belangrijk om elke dag veel groenten te eten, maar vooral ook veel verschillende soorten. Het is net  de combinatie van groenten die het een superfood maakt en niet één individuele soort.)

Citroenwater alkaliseert je lichaam
Nog een vermeend voordeel is dat citroenwater je lichaam alkaliseert. Alkali-what? Het alkaline dieet draait om zure en basische stoffen. Deze stroming is erop gericht gezonder te worden door de pH-waarde, of zuurtegraad, van het voedsel dat je inneemt onder controle te houden. Het zou ons onder meer beschermen tegen kanker. Dit doe je door zo veel mogelijk alkaline-bevorderende producten te eten. En rara… Volgens hen is citroenwater alkalisch-vormend, en helpt het dus om onze lichaamsvloeistoffen, (bloed), alkalische waarden aan te nemen. Het idee is met name dat dat niet te zuur mag worden. Daar hebben ze tot op zekere hoogte een punt: de pH-waarde van het bloed moet namelijk tussen de 7,35 en de 7,45 blijven. Wordt het zuurder, dan kan dat zelfs fataal zijn. Maar… wat je eet, heeft geen énkele invloed op de zuurgraad van je bloed. Het lichaam stuurt de pH-waarde van het bloed namelijk geheel zelf! Een glas citroenwater werkt dus niet voor een betere pH-waarde en al helemaal niet tegen kanker.  Het is complete onzin dat tumoren alleen in zure omgevingen groeien. Sterker nog: vaak doen ze dat juist in licht alkalisch weefsel met een zuurtegraad van ongeveer 7,4.

Citroenwater bevordert een gezonde en jongere huid
Ah! De aloude claim die beweert dat een glas citroenwater per dag je huid doet stralen en dat het veroudering tegen zou gaan. Dit zou komen door zowel de vitamine C als andere antioxidanten die in citroen zitten. Maar helaas… Enkel oraal vitamine C innemen helpt niet tegen veroudering en een slechte huid. Wat wél effectief is, is om een vitamine C serum op de huid te smeren. In combinatie met vitamine C innemen werkt dit effectief, maar dat glas citroenwater per dag bevat zo weinig vitamine C dat dit niets opbrengt. Eet liever veel verse groenten en fruit zoals guave, (rode) paprika, kiwi, broccoli, spruitjes en boerenkool. Dit, en nog veel andere, zijn trouwens voedingsmiddelen die nog (veel) meer vitamine C bevatten dan citroen!

Conclusie… Is citroenwater drinken ongezond? Neen, niet echt… Maar citroenwater heeft geen enkele meerwaarde ten opzichte van andere fruitsoorten, het draagt niet bij of helpt niet om te ontgiften. Heb je dus nog niet de gewoonte om elke dag citroenwater te drinken zou ik er zeker niet mee beginnen. Kijk je iedere ochtend weer op tegen je dagelijkse portie water met citroen, of heb je ’s ochtends vaak last van je darmen? Dan kun je er misschien ook beter mee stoppen. De kans dat jouw darmprobleempjes te maken hebben met het citroenzuur in citroen is namelijk groot.

Maar als jij je goed bij voelt bij je dagelijkse glas citroenwater, en je denkt dat het voor jou werkt, waarom zou je je ochtendroutine dan veranderen? Vergeet gewoon je drankje niet door een (herbruikbaar) rietje te drinken. Want citroenzuur is een regelrechte aanslag op je tandglazuur. En weggesleten tandglazuur, dat ben je voorgoed kwijt. Je tanden en kiezen gaan gevoeliger worden en op de duur slijt je hele gebit langzaam maar zeker weg. Ook de temperatuur van het water kan het eroderende effect zelfs nog versterken omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen. (Zelfs via een rietje komen je tanden en kiezen nog in contact met het zuur, maar wel in veel mindere mate).

Persoonlijk geloof ik dat je weinig extra moet doen om je eigen, robuuste zelfreinigend systeem te onderhouden. Probeer gewoon om zo gezond, gevarieerd en vezelrijk mogelijk te eten, drink veel water, beweeg en slaap voldoende en je maakt je lichaam al héél gelukkig. 😊

xoxo1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: