Reviews

Stoppen met … Allen Carr?

Het is weer zover, gisteren is ‘Tournée Minérale’ weer van start gegaan. Normaal gezien doe ik daar niet aan mee – af en toe las ik wel eens een alcoholvrije periode in maar dan op een ander moment – maar aangezien ik momenteel toch wat op mijn lijn aan het letten ben, maak ik dit jaar een uitzondering. Of laat ik het anders zeggen, Tournée Minérale overlapt nu toevallig met míjn ‘onthoudingsperiode’. 😉

Ik ben namelijk reeds 15 dagen bezig aan mijn persoonlijke Tournée Minérale, en ik vond het nu dus de uitgelezen kans om Allen Carr’s boek ‘Stoppen met alcohol’ te lezen. Voor wie de naam Allen Carr niets zegt, de man wordt wereldwijd erkend als een zogezegde expert op het gebied van verslavingen. Zijn bekendste boek, ‘Stoppen met roken’, heeft naar eigen zeggen miljoenen mensen geholpen om te stoppen met roken, en volgens hem bevat het boek ‘Stoppen met alcohol’ een doeltreffende methode voor iedereen die wil stoppen met (te veel) drinken.

Voor alle duidelijkheid, ik beschouw mezelf niet als alcoholieker. Vergeleken met de richtlijn die 10 eenheden per week voorschrijft drink ik misschien net iets te veel. Vergeleken met Queen Elizabeth II zit het wel goed. 😊

Maar goed, terug naar het boek. Zoals ik al zei ben ik nu 15 dagen gestopt met drinken, en hoewel het niet zo is dat ik daar enige moeilijkheden mee heb, dacht ik, als ik uit dit boek wat extra motivatie kan halen op momenten dat je zin hebt in een glas (restaurantbezoekjes, recepties of de start van het nieuwe seizoen van Temptation Island), is dat mooi meegenomen.
Nu moet ik zeggen dat ik jaren geleden, toen ik nog rookte, ook al het boek ‘Stoppen met roken’ heb gelezen. Ik ben er niet mee kunnen stoppen. En eerlijk gezegd snapte ik toen niet dat miljoenen mensen het daarmee wel konden… (Enkele jaren nadien ben ik wel gestopt. Omdat ik eens op een goeie ochtend wakker werd en ik tegen mezelf zei: vandaag stop ik. En zo geschiedde. Zonder boek, pleisters, kauwgom of andere hulpmiddeltjes.)

Toch ben ik  zonder enig vooroordeel beginnen lezen. Misschien was ik de eerste keer niet geïnteresseerd of gemotiveerd genoeg. Of misschien had ik het verkeerde boek gelezen, want er bestaat naast het originele ‘Stoppen met roken’ blijkbaar ook een ‘Stoppen met roken voor vrouwen’. 😉

In de ‘Easy Way kliniek’ – Allen Carr noemt zijn methode “Easy Way” – beloven ze je geld terug te geven indien je na de behandeling niet verlost bent van je drankprobleem. Helaas is het om praktische redenen niet mogelijk om lezers van het boek hun geld terug te geven. Jammer voor mij, want ik had het boek gerust terug willen indienen. En dit is waarom:

 • Carr vergelijkt alcohol met arsenicum. Eén van zijn argumenten om aan te tonen dat alcohol een zwaar vergif is, is door te zeggen dat als je voor de eerste keer een glas drinkt je dit helemaal niet lekker vindt. Volgens hem is dat een waarschuwing van je lichaam die zegt om ver weg te blijven van dat vergif. (Net zoals je eerste sigaret ook slecht smaakt en je ervan begint te hoesten.)
  Het is waar, als je als kind eens wil proeven van je ouders hun glas wijn of bier smaakt het verschrikkelijk. Maar ken jij een kind die vanaf de eerste keer olijven lekker vindt? Of spruitjes, of witloof? Is dat dan ook een waarschuwing van je lichaam om te zeggen dat je er ver weg van moet blijven? Kinderen zouden het misschien graag geloven, maar ik denk het niet.
 • Carr vergelijkt alcoholiekers met vliegen die zich laten misleiden door een vleesetende plant. Altijd verder afdalen in de valkuil tot ze niet meer terug kunnen en de plant hen volledig verzwelgt. Volgens hem bevindt iedereen die (soms) alcohol nuttigt zich aan de bovenkant van die denkbeeldige kelk van de plant en is iedereen dus beginnend alcoholieker. Hij ziet weinig verschil tussen “normale drinkers” en “alcoholiekers”. Net zoals de vlieg in de vleesetende plant geen argwaan heeft, en in de veronderstelling is dat hij altijd kan wegvliegen als hij dat wil, zo denken mensen dat ze de controle hebben over hun drankgebruik terwijl dat eigenlijk niet zo is. Hoe snel je afdaalt in de kelk des doods hangt af van verschillende factoren, maar dat je de bodem bereikt, is voor hem een voldongen feit. (Zijn verklaring voor mensen die slechts zeer sporadisch een alcoholisch drankje nuttigen, is dat zij dat vooral doen om andere drinkers op hun gemak te stellen, omdat die andere drinkers zich anders ongemakkelijk voelen als niet iedereen in hun gezelschap drinkt, maar dat ze eigenlijk niet genieten van dat drankje, en het zelfs ronduit slecht vinden.)
  Nu ben ik ben in mijn hoofd eens alle mensen afgegaan die ik ken, vrienden, familie, kennissen, en ik ken veel mensen die slechts af en toe iets drinken of zelfs nooit. Op geen énkel moment heb ik die mensen onder druk gezien om iets te drinken en als ze er voor kozen om toch iets alcoholisch te nuttigen was dat omdat ze er zin in hadden en ging dat drankje vlot binnen. Omgekeerd hebben de drinkers er nooit een glas minder om gedronken, of werd er ongemakkelijk met de voetjes geschuifeld omdat er één iemand in hun midden was die water dronk.
 • Verder bordurend op ditzelfde argument beweert Carr dat je alcohol eigenlijk helemaal niet lekker vindt. Daarom mixen mensen hun drankjes zo graag. Om de smaak “draaglijk” te maken. (Denk aan gin-tonic, whisky-cola, rum-cola, …) Maar we zijn nu eenmaal “gebrainwasht” om te geloven dat het als volwassene erbij hoort om alcohol te drinken en we alcohol nodig hebben. Hij zegt zelf o.a. fruitsap te drinken op feestjes en recepties en dat hij zich daar even goed mee amuseert.
  Eerst en vooral, er zijn wel degelijk mensen die alcoholische dranken lekker vinden. Alleen al in België zijn er ontelbaar veel wijnverenigingen, bierclubs, whisky tasting clubs,… Of je het graag hoort of niet, veel mensen drinken graag hun alcoholisch drankje zuiver zonder enige toevoegingen.
  Elk jaar opnieuw stijgt het aantal inschrijvingen in verscheidene sommelieropleidingen en zijn er wachtlijsten. Men spuwt de wijn daar na het proeven wel weer uit, maar geloof mij, dat is niet omdat ze het niet lekker vinden.
  En ja, Allen, het kan zijn dat je je met je fruitsapjes even goed amuseerde, maar gezond kan je het ook niet noemen. En er zitten misschien wel vitaminen in fruitsappen, maar nog veel meer suiker. En niet zomaar suiker, ook nog eens veel fructose. En fructose heeft bovendien nog eens als eigenschap dat het enkel door je lever afgebroken kan worden (net als alcohol!). Hierdoor kan fructose óók zorgen voor een vette lever. (Alhoewel leveraandoeningen door alcohol iets anders zijn dan leveraandoeningen zonder alcohol, brengen ze beide schade toe aan de gezondheid.) Nu, ik vermoed dat hij daar achteraf zelf ook achter is gekomen want nadien heeft hij nog een boek geschreven: “The easy way to quit sugar”.
 • De vele studies die zeggen dat 1 glas wijn bij je eten niet schadelijk is of zelfs gezondheidsvoordelen heeft, wijst hij toe aan het feit dat die onderzoeken waarschijnlijk zijn gedaan door mensen die zelf drinken en dus zo hun drankgebruik willen verantwoorden.
  Er zijn inderdaad ontelbaar veel studies die elkaar tegenspreken. Maar werkelijk, Allen? Durf jij echt beweren dat àl die wetenschappers die één glas wijn bij de maaltijd aanraden dit enkel zeggen om hun eigen drankgebruik te verantwoorden? Als je met zo iemand in het echte leven zou aan het praten zijn, is dit toch het punt waarop je beseft dat er met die mens niet te redeneren valt? Ik denk dat op dat moment míjn lichaam een waarschuwing zou sturen dat ik er zover mogelijk van weg moet blijven. Of een wijntje moet drinken.

Als laatste punt, en wat mij persoonlijk misschien nog het meest ergerde, is dat de man eigenlijk niets af weet van drank, en van wijn in het bijzonder. Op een bepaald moment wijdt hij er een hoofdstuk aan.

 • Een zin letterlijk overgenomen uit dat hoofdstuk is: “Sommige ‘experts’ ruiken zowel aan de kurk als aan de wijn en laten de wijn in hun glas ronddraaien voordat ze een slok nemen. Na een gepaste pauze knikken ze goedkeurend. Is het ooit in de geschiedenis voorgekomen dat wijn werd geweigerd omdat hij niet naar tevredenheid ronddraaide?”
  Neen, Allen, dat niet. Maar wel omdat de wijn soms kurk heeft – een chemische reactie tussen een schimmel op de kurk en de wijn, die de wijn een nare smaak geeft – wat je enkel kan detecteren door aan de kurk en de wijn te ruiken en door te proeven. Als er onduidelijkheid bestaat of de wijn kurk heeft of niet, kan eens walsen met je glas de aroma’s laten vrijkomen en de twijfel wegnemen. 
 • Verder verwondert Carr zich aan het feit dat er mensen, (dwazen), zijn die op restaurant veel geld kunnen uitgeven aan wijn, terwijl hij ervan overtuigd is dat hij voor 5 euro een betere wijn kan vinden in de supermarkt.
  Allen, als je dat echt gelooft, is er óf iets grondig mis met je smakenpalet óf ben jij de enige dwaas in ons midden. Er is nu eenmaal wel degelijk een wezenlijk verschil tussen wijn van 5 euro en wijn van 50 euro. Wanneer de druiven bijvoorbeeld manueel geplukt worden, kunnen de allerbeste druiven geselecteerd worden en kunnen rotte druiven en allerhande vuiligheid uit de wijngaard (slakken, spinnen, onkruid etc.) weggehaald worden (bij machinaal plukken komt dit allemaal in de wijn terecht). Het laten rijpen van de wijn op houten vaten is een ander voorbeeld van een handeling die de wijn complexer en verfijnder maakt. Deze – en allerhande andere – keuzes in de wijngaard en de wijnkelder zorgen voor een betere wijn, maar kosten ook tijd en geld, waardoor die kwaliteitsvolle wijn wel degelijk duurder verkocht dient te worden. Dat is pure economische logica en realiteit.
 • En als laatste: “Hoe vaak zie je niet whiskydrinkers die de whisky gemixt drinken om de smaak te verdoezelen, maar klagen dat de bar niet hun favoriete merk whisky schonk? Als ze worden geblinddoekt weten deze zogenaamde experts nauwelijks het verschil tussen whisky en koude thee!”
  Allen, ik leid hier weer uit af dat er óf iets grondig mis is met jouw smakenpalet óf je hebt zelf nog nooit whisky gedronken. Wat jij hier beschrijft is gewoon een dronkenlap. Een echte whiskyliefhebber zal zijn whisky nooit mixen. Nooit. Uiteraard bestaan er mensen die niet graag whisky drinken en die mixen met iets anders, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om van pure whisky te genieten.

En zo kan ik nog een eindje doorgaan. Maar het is nog altijd de bedoeling dat dit een blogbericht blijft en geen boek wordt. 😊

Hoewel een paar inzichten in het boek interessant kunnen zijn en mogelijk kunnen helpen bij het stoppen of minderen met alcohol, is er geen enkel wetenschappelijke basis die het succes hiervan kan bewijzen. Je zou kunnen zeggen, het succes van de Allen Carr-onderneming betekent dat de claims betrouwbaar moeten zijn. Waarom zouden anders zoveel mensen de methode ondersteunen? Hoe kan een organisatie het zich anders veroorloven om mensen hun geld terug te geven als de geboden hulp in de klinieken niet werkt? Met het oog op al dit bewijs van succes, hoe is het mogelijk om de Allen Carr-methode ter discussie te stellen?

Feit is dat ik niet weet of de Carr-methode een wondermiddel is of niet. Dit komt omdat er geen solide wetenschappelijk bewijs voorhanden is. Het is wel zeer merkwaardig, gezien de populariteit en invloed van zijn zelfhulpboeken en -klinieken, dat er nooit een poging is geweest om, voor zover ik weet, de effectiviteit van de methode te evalueren door middel van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alcoholisme, nicotineverslaving of iets anders. Stel je voor dat een farmaceutisch bedrijf een medicijn op de markt brengt dat is ontworpen om mensen te helpen stoppen met roken zonder enig aanvaardbaar bewijs te hebben om aan te tonen dat het iets goeds heeft gedaan; dat is gewoon ondenkbaar.

Laat vooral één ding duidelijk zijn. Dit is géén epistel om drankgebruik te promoten. Roken en te veel alcohol is nu eenmaal niet gezond, dus als het mensen kan helpen, zoveel te beter. 😊

Ik blijf ondertussen rustig verder doen met mijn persoonlijke “Tournée Minérale”, maar nadien zal ik ook zeker weer genieten, ja Allen, GENIETEN, van een glaasje (aangepaste) wijn bij de maaltijd.

Santé!

xoxo1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: