Le Grand Cap

Op een geweldige locatie bij Leucate* in de Languedoc, op een klif aan de Middellandse Zee nabij een vuurtoren, bevindt zich “Le Grand Cap”. Een stijlvol restaurant met een gastronomische keuken onder leiding van chef-kok Erwan Houssin.

De chef groeide op te midden van  de natuur in de Haut-Languedoc in het zuiden van Frankrijk.
Gepassioneerd door de natuur wou hij eigenlijk jachtopzichter worden, maar het was door kennis te maken met een vriend van zijn vader, die chef was van een restaurant, dat de vonk oversloeg: “Quand j’ai vu la passion dans les yeux du chef, payée en retour par les remerciements des clients, je me suis dit : c’est ça que je veux faire!”
Opgeleid in de keukens van Franck Putelat, in het Hôtel de la Cité in Carcassonne, en na een omweg bij Meurice in Parijs, opende Chef-kok Erwan Houssin in 2010 zijn eerste restaurant in Avignon dat vervolgens een Michelinster kreeg. Zijn vrouw, Pamela Houssin, deed ook haar ervaring op in de keukens van Franck Putelat. Het was later in Parijs, aan de zijde van Eric Fréchon van “Le Bistrol Paris”, dat zij haar debuut maakte in de patisserie. Nu zijn zij samen het avontuur aangegaan voor “Le Grand Cap” en verrast zij keer op keer de opgetogen gasten met haar zoete lekkernijen, waar de smaken wordt bepaald door de seizoenen. “Le Grand Cap”, dat Houssin begin 2016 opende heeft ondertussen ook al een eerste ster.

Het restaurant is smaakvol en licht ingericht. Een verfijnde zaal die veel ruimte laat voor privacy en vooral voor de overweldigende natuur die alom vertegenwoordigd is in dit decorlandschap. Het is een plek waar het thema en de gastronomie hun inspiratie hebben gevonden in de op luttele meters verwijderde zee en is een ideale omgeving om de gerechten van Houssin te ontdekken en te proeven.

De chef houdt van land/zee combinaties, maar ook van Atlantische/Mediterrane verstrengeling. Zo combineert hij bijvoorbeeld het rundvlees van Aubrac met Catalaanse ansjovis en linzen uit de Corbières. De chef oogst zelf kruiden en wilde planten zoals venkel, tijm, rozemarijn en bonenkruid, … waar hij infusies, sappen en sauzen mee maakt, en gebruikt veel lokale producten zoals Citou zoete ui, Coursan meloenen, Roussillon abrikozen, wijnstokperzik en zelfs olijfolie van het Leucate-plateau. Houssin werkt ook samen met een jonge visser, Erwan Berton, die onder het restaurant aan het vissen gaat, aan de voet van de klif. Dat levert dagverse prachtige producten op zoals  zeebrasem, tarbot en octopus.

Er zijn verschillende formules verkrijgbaar in het restaurant gaande van 3 tot 8 gangen. Mijn man en ik gingen er eten met een vrij grote groep van ruim 20 mensen. We kregen daarom een aangepaste menu waar voor mij toch wel enkele toppers inzaten. Hoogtepunten waren de rauwe langoustine uit Guilvinec met mierikswortel, groene asperges uit Puichéric met Nacarii-kaviaar uit de Pyreneeën, Granny Smith en slagroom en de jonge duif uit Lauragais.


Voor mij persoonlijk was het een zeer geslaagd etentje al zijn er enkele kanttekeningen…

  •   Sommige obers waren niet altijd even vriendelijk en ik had de indruk dat ze hun tekstje maar een beetje aframmelden bij het voorstellen van de gerechten. Misschien kwam het omdat ze het niet gewoon waren om een grote groep tegelijk te bedienen?
  • Daarenboven: ons gezelschap bestond uit  een groep van sommeliers en velen onder hen vonden dat de aangepaste wijnen die bij het eten geserveerd werden soms echt niet pasten.
  • Er was een zeer vervelende airco die altijd opnieuw aansloeg, en die zo’n felle koude wind blies dat het op de duur echt niet aangenaam meer was om er te zitten. Ik had echt koud op het einde, en ondanks de vraag van verschillende mensen was het blijkbaar niet mogelijk om deze af te zetten.

xoxo1

  • Leucate is een schiereiland gelegen aan het oostelijke puntje van de Corbières Maritimes in het departement Aude en biedt een prachtige omgeving die perfect past tussen de Aarde en de Zee. Een plek die zich ideaal leent om de kust van de Middellandse Zee te ontdekken. Het is een ideale bestemming voor een geslaagde wandel- of fietsvakantie! Het schiereiland beslaat 18km van de Middellandse Zee, evenals 31 km aan rivieren, meren, kanalen, havens en eilanden … de ideale plek voor een trekking vakantie! Leucate is een onderdeel van het Regionaal Natuurpark van Narbonne in de Middellandse Zee. Narbonne biedt 100.000 hectare aan uitzonderlijke gevarieerde plaatsen en landschappen en maakt een zeer gevarieerde observatie van flora en fauna mogelijk.

__

Le Grand Cap
Chemin du Phare
11370 Leucate

04 68 48 13 73

http://www.restaurant-grand-cap.fr/

Gesloten op maandagavond, dinsdag, woensdag en zondagavond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s