’t Parksken

Restaurant ’t Parksken in Oosterzele bestaat sinds 1897. Door de goede bereikbaarheid en een ijzersterke reputatie groeide dit traditionele estaminet in 3 generaties uit tot de landelijke, gezellige cottage die het vandaag is. Sinds september 2005 heeft de zaak een hele verjongingskuur ondergaan en dat onder leiding van de nieuwe eigenaars: kok Joris Van Audenhove, die al 8 jaar in ’t Parksken werkte, en zijn vrouw Vanessa De Clerq, die de zaal verzorgt. De chef serveert typische gerechten uit de moderne Franse keuken, maar met veel aandacht voor lokale producten en pure streekgebonden smaken bij het bereiden van de gerechten.

Mijn man en ik worden vriendelijk verwelkomd bij het binnenkomen en er wordt voorgesteld om het aperitief te nuttigen in het gezellige salon, wat we graag doen. We nemen een coupe rosé champagne waar we enkele zeer smakelijke voorproevertjes bij krijgen die onmiddellijk de toon zetten.

Nadien worden we naar onze tafel begeleid waar we starten met  het eerste voorgerecht, de Noordzee krab met citrus en guacamole. Een zeer lekker en fris voorgerechtje. Het tweede voorgerecht is de Pieterman vergezeld van pastinaak, lardo*, limoen en waterkers. Wederom zeer mooi gepresenteerd en met kraakverse ingrediënten. Vervolgens krijgen we de jonge tarbot, geserveerd met spitskool en dragon. Om de kruidige smaak in de mond te neutraliseren in afwachting van het hoofdgerecht krijgen we een sorbet met lokale Balegemse jenever. Het hoofdgerecht is hertenkalf “fine champagne” vergezeld van amandelkroketjes en girolles. Dit is waarschijnlijk het laatste wild dat ik zal gegeten hebben dit seizoen en het kon geen betere afsluiter zijn: het vlees is perfect bereid en smelt in de mond.  (Al raad ik ook zeker de krokant gebakken kalfszwezeriken aan. Ik at het hier reeds twee maal en dit gerecht op zich is een reden om terug te komen. Terecht de ‘signature dish’ van ’t Parksen!) Afsluiten doen we met de kaasplank samengesteld door kaasmeester Callebaut.

noordzeekrab
Noordzee krab / krokant / citrus / guacamole
pieterman
Pieterman / pastinaak / lardo / limoen / waterkers
tarbot
Jonge tarbot / hoeveboter / spitskool / dragon
ree
Hertekalf / amandelkroket / fine champagne / girolles
kaas
Kaasplank samengesteld door kaasmeester Luc Callebaut

Wij nemen hier telkens weer het degustatiemenu, (menu ’t Parksken), maar uiteraard kan er ook à la carte besteld worden. Er zijn tevens meerdere menu’s beschikbaar, ontdek ze allemaal op de website www.parksken.be.

xoxo1

 

* Lardo is rugspek van het Italiaanse Cinta Cenese varken, met zout en rozemarijn gerijpt in een met knoflook ingewreven marmeren bassin (dat het spek zacht maakt). De structuur is fluweelzacht en smelt op je tong, de smaken zijn vergelijkbaar met pancetta, maar zijn subtieler door het gebrek aan echt vlees. Voor de ultieme ervaring leg je een flinterdun plakje op een vers geroosterd (zuurdesem)broodje,  maar valt ook goed te combineren met allerlei gerechten.

Nog een weetje: door het rijpingsproces in marmer heeft lardo minder verzadigde vetzuren en cholesterol dan boter. Geen reden meer om het niet te proberen dus!

__

Restaurant ’t Parksken
Geraardsbergsesteenweg 233
9860 Oosterzele

09 362 52 20

info@parksken.be

Gesloten op maandag en dinsdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s