’t Overhamme

Op de Brusselsesteenweg in Aalst ligt ’t Overhamme. Een sterrenrestaurant gerund door chef-kok Patrick Bogaert en zijn vrouw, Anne Bosteels, die de zaal voor haar rekening neemt. Het restaurant is gelegen in een statige villa, omgeven door een grote tuin. Hoewel de buitenkant vrij klassiek lijkt, tref je binnen echter een strak en modern maar sfeervol interieur aan. De indeling van de woning heeft drie aparte ruimtes, die indien nodig kunnen worden afgesloten voor zakendiners of feestjes.  De ronde, ruim opgestelde tafel garanderen privacy en intimiteit en aan welke tafel je ook plaatsneemt, overal kijk je uit op groen.

De chef, Patrick Bogaert, kreeg de liefde voor het koken met de paplepel mee van zijn moeder die kok was in een Aalsters eethuisje. Toen ze in 1979 de kans kreeg om dat restaurantje over te nemen, aarzelde ze niet om de stap ze zetten. Ze vroeg haar zoon, net afgestudeerd als kok, of hij “een eigen zaak wou”. Zo rolde hij op zijn 18e in het vak. Hij verhuisde twee keer met zijn restaurant, en zit nu, sinds 25 jaar op zijn huidige locatie. Zijn keuken is klassiek, seizoensgebonden maar toch vernieuwend en hedendaags. De chef werkt met dagverse producten en het is voor hem een vast ritueel geworden om zelf naar de vroegmarkt te gaan om zijn ingrediënten uit te kiezen.

En bij ’t Overhamme hechten ze niet enkel belang aan wat op het bord komt. In de wijnkelder vind je ruim 4000(!) flessen. Niet enkel Franse wijnen, maar ook veel Spaanse en Italiaanse pareltjes, superieure Duitse rieslings en Oostenrijkse wijnen… In hun 300 referenties tellende kelderboek tracht de chef zoveel mogelijk informatie mee te geven over de wijn. Naast de gebruikelijke  gegevens als land van herkomst, wijnstreek, kwaliteitsniveau en wijnjaar, vermeldt het eveneens, waar nodig, de naam van de wijngaard, de producent, gemeente en samenstelling.
Om de keuze wat eenvoudiger of sneller te maken kan er een keuze worden gemaakt uit hun favorieten, een selectie die telkens wordt aangepast naar gerechten en seizoen of kan er worden geopteerd voor het menu met aangepaste wijnen. En dat is precies wat wij hebben gedaan tijdens ons bezoek. 🙂

Zoals gewoonlijk nemen we het degustatiemenu. We starten met het huisaperitief, een rode schuimwijn*. Rode schuimwijn is tegenwoordig hip en tref je steeds meer aan in kwaliteitsrestaurants. Het eerste voorgerecht is Noordzee krab met zeebaars, quinoa, appel, ponzu* en kerrie. Mooi gepresenteerd en een zeer lekker en fris gerecht.  Het tweede voorgerecht, de ‘vangst van de dag’ vergezeld van schorseneer, boerenkool  en garnaal is eveneens een voltreffer. Naturel gepresenteerd met smaken mooi in balans. We gaan verder met perfect gegaarde schol, dat geserveerd wordt met spelt, hoorn des overvloeds, verse kaas en jonge ui. Het hoofdgerecht, wilde eend met bloedworst, ui, rode biet en pompoen is wederom een waar schilderijtje. Het gevogelte is uitmuntend en de combinatie van smaken samen met een heerlijk sausje is top. We nemen nog de kazen, die geserveerd worden met  seldersla en rabarber-kruisbesmarmalade en eindigen in schoonheid met de twee dessertjes:  ‘3x vijg’ en hazelnootijs met druif, pistache en kastanje. Dit alles werd vergezeld van uitstekende, bijpassende wijnen.

noordzeekrab
Noordzee krab / zeebaars / quina / appel / ponzu / kerrie
schol
Schol / spelt / hoorn des overvloeds / verse kaas / jonge ui
eend
Wilde eend / bloedworst / ui / rode biet / pompoen
3xvijg
3 x vijg
hazelnoot
Hazelnoot / druif / pistache / kastanje

xoxo1

* Rode schuimwijn kom je tegenwoordig meer en meer tegen. In België is er één wijnboer die een rode schuimwijn op de markt heeft gebracht, Edward Six, van wijngoed Monteberg. De schuimwijn is gemaakt van de ‘Rondo’ druif en er werden 1.100 flessen geproduceerd. Mijn man en ik hebben de wijn geproefd. Het was een heel donkerrode wijn in het glas met fijne parels en de zacht fruitige toetsen eigen aan de rode wijn van de Rondo.

* Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin (Japanse rijstwijn) samen met rijstazijn, gedroogde tonijnvlokken, (bonito flakes), en zeewier te laten sudderen op een laag vuur. Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen. Het resultaat is een friszurige smaakmaker die veel bij rauwe vis- en vleesgerechten wordt geserveerd. Soms wordt wordt gemend met sojasaus. Dit resulteert in een donkere ponzu, genaamd shoyu of ponzu shoyu.

__

Restaurant ’t Overhamme
Brusselsesteenweg 163, 9300 Aalst
053 77 85 99

overhamme@skynet.be

Gesloten op maandag, dinsdag, zaterdagmiddag & zondagavond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s