Alexandre

In het kleine, pittoreske dorpje Steenhuize-Wijnhuize vind je restaurant Alexandre, ondergebracht in een met smaak gerenoveerde achttiende-eeuwse dokterswoning. Het restaurant werd twaalf jaar terug als eethuis op de markt gezet door de ouders van de huidige uitbater en chef-kok Tim Ritserveldt. Vier jaar geleden nam de zoon de zaak over, en met de komst van Tim werden de gerechten meer en meer gastronomisch. Tim volgde beroepsschool in Aalst en was nog even bedrijvig in de autosport voor hij definitief voor de horeca koos. Aan het fornuis is hij autodidact, waardoor je nog meer bewondering voor hem krijgt, want zijn gerechten zijn keer op keer top! De chef kookt met dagverse, seizoensgebonden ingrediënten, en doet hiervoor beroep op de plaatselijke boeren.
In de zaal staat echtgenote Tamara De Lange die je altijd even hartelijk en enthousiast ontvangt. De twee eetkamers, recent nog vernieuwd, zijn sfeervol gedecoreerd en er heerst steevast een gezellige en warme sfeer. Aan de achterkant is er een terras dat uitgeeft op de mooie, gezellige buxustuin met vijver.
Je hebt bij restaurant Alexandre keuze uit drie menu’s: ‘Menu Alexandre’, ‘Carte Blanche’ of ‘Menu Epicure’, en elke maand worden deze volledig aangepast. Uiteraard kan je ook kiezen om à la carte te eten, behalve op zaterdagavond.

Mijn man en ik kiezen vrijwel altijd voor het ‘Menu Alexandre’. Altijd een topper, en zo ook deze maand!
We starten met een gin-tonic als aperitief. Ze hebben een uitgebreide gin-tonic kaart, maar ook de champagne of aperitief maison, champagne met triple sec en perzik, zijn een aanrader. Het aperitief wordt hier steeds vergezeld van heerlijke hapjes die de toon zetten, zowel qua smaak als qua presentatie. De eerste gang is kreeft met bloemkool, tomaat en handgepelde garnaal, een lust voor het oog én voor smaakzin! Na deze voortreffelijke opener gaan we verder met de ombervis*, vergezeld van courgette, mossel en bleekselder. Ook hier zijn de smaken weer perfect in balans. Ik kan niet weerstaan aan het tussengerecht, foie gras op twee wijzen, met kers, biet en pecan. De foie gras smaakt hemels, en de combinatie van smaken is bijzonder lekker. Als hoofdgerecht krijgen we kwartel met prei, nieuwe aardappel, spitskool en mimolettekaas. Het gevogelte is perfect gegaard en de combinatie met de mimolettekaas is zalig. Afsluiten doe ik met de kazen, geselecteerd door “kaasmekka”, die vergezeld zijn van confit en brioche.

alexandre2
Kreeft / bloemkool / tomaat / handgepelde garnaal
alexandre
Ombervis / courgette /mossel / bleekselder
alexandre3
Foie gras / kers / biet / pecan
alexandre1
Kwartel / prei / nieuwe aardappel / spitskool / mimolettekaas

Bij elk menu kan je kiezen voor de aangepaste wijnen, wat wij dan ook altijd doen. De bijhorende wijnen passen altijd zeer goed bij het gerecht en komen dikwijls uit landen en streken die vaak minder bekend zijn, zoals Oostenrijk of de Sud-Ouest. Het zijn vaak verrassend kwaliteitsvolle wijnen, maar komen jammer genoeg nog steeds te weinig op wijnkaarten terecht. Op die manier leer je bovendien druivenrassen kennen die anders aan je aandacht zouden ontgaan, zoals de verrukkelijke Picpoul**.

De huidige menu zal weldra aangepast worden, dus wie deze gerechten nog wil proeven zal zich moeten haasten. Maar neem het van mij aan, volgende maand wordt minstens even goed! 🙂

xoxo1

*De ombervis, of koningsvis, behoort tot de orde van de baarsachtigen. Deze grote vis komt voor in het oosten van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Afrika (Congo), verder in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en is via het Suezkanaal ook doorgedrongen in de Rode Zee.Ombervis is een grote zeevis met stevig en ietwat droog vlees. Hun vlees is  wit, fijn en aromatisch.

** Het druivenras picpoul, ook wel piquepoul genoemd, is rond het plaatsje Pinet nabij het meer van Thau in de Languedoc aangeplant. Het druivenras kent drie varianten. De piquepoul gris, waarvan rosé wordt gemaakt, de piquepoul noir waarvan rode wijn wordt gemaakt en de piquepoul blanc, waarvan de witte wijn picpoul de Pinet wordt gemaakt. De picpoul is een van de dertien druivenrassen die zijn toegelaten in de wijn châteauneuf-du-Pape. Het gebruik van de naam picpoul is alleen toegestaan voor witte wijn.

__

Restaurant Alexandre
Kloosterberg 31, 9550 Steenhuize-Wijnhuize
0494 89 56 26 – 054/25.80.25

info@restaurantalexandre.be

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Betty Bombeeck schreef:

    Ik heb Tim en voorheen zijn ouders weten beginnen. Prachtige mensen . Ik heb een keuken zien evolueren en hoe. Prachtige gerechten uitstekend van smaak. Ik zou zeggen doe zo voort .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s