Cookbooks

Julie Natuurlijk

Julie Van den Kerchove moet ondertussen de bekendste raw foodchef van Vlaanderen zijn.  Ze leerde de knepen van het vak aan het gerenommeerde ‘Living Light Culinary Institute’ in Californië en samen met haar partner Simon Matthys lanceerde ze eerder al een raw veganproductlijn onder de naam ‘All Good’. Tijdens haar opleiding begon ze de blog ‘Julie’s Lifestyle‘ om haar ervaringen met raw food te delen. Vandaag vind je er recepten, raw foodworkshops, eBooks en raw foodcatering.

Als jonge twintiger werd Julie geconfronteerd met aanhoudende vermoeidheid en ging ze op zoek naar de link tussen voeding, energie en gezondheid. Het was tijdens die zoektocht naar meer energie en een sterker immuunsysteem dat ze bij raw food uitkwam. Wat begon met geraffineerde suikers, granen en gepasteuriseerde melkproducten uit haar dieet te schrappen, evolueerde zo langzaamaan naar een grotendeels plantaardige levensstijl. Behalve raw is alles uit dit kookboek dus ook vegan: vrij van dierlijke producten.

Allemaal goed en wel, maar is het ook lekker en kosten die bereidingen niet heel veel tijd? De eerste vraag is makkelijk beantwoord: de gerechten in ‘Julie Natuurlijk’ zien er niet alleen heerlijk uit, ze zìjn dat ook. En met een beetje planning lukt het allemaal best wel om (relatief) snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer? Oefening baart kunst!

Julie Natuurlijk’ is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, namelijk ‘ontbijt’, ‘drankjes’, ‘lichte maaltijden’, ‘grote honger’, ‘hapjes en bijgerechten’ en ‘desserts’. Het boek vermeldt verder bij elk gerecht tips & tricks en hoe je het kan bewaren en voor hoelang. Er worden alternatieve manieren van bereiden voorgesteld, minder bekende voedingswaren worden uitgebreid beschreven en minder voor de hand liggende termen uitgelegd.  Kortom, ik vind het een mooi en handig boek, vol lekkere, gezonde en kleurrijke recepten.

Wat dacht je van deze twee ontbijtideeën? Ik maakte al eerder chiapudding klaar, maar deze twee varianten zijn veruit de beste die ik tot nu toe geprobeerd heb!

vanillechiazaadpudding.png

chocoladechiapudding
Deze salades zijn superlekker en ideaal als lunch:

mangospinaziesalade.png
wortelsalade
En voor de grote honger:

courgetti.pngcourgettewortepasta.png

Volledig raw/vegan zal ik echter nooit gaan eten. Ik hou van groenten, maar ik hou ook nog altijd van een goede, sappige steak van tijd tot tijd. En dan nog liefst zo ‘raw’ mogelijk ;-). Sommige goede voedingsstoffen komen ook maar vrij na verhitting, denk aan bv. lycopeen in tomaat*. Ik geloof daarom nog steeds in voldoende variatie, en dat je pas door veel afwisseling in je dagelijkse menu het gemakkelijkst alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de raw/veganistische keuken? Dan is dit boek ook perfect voor jou!

xoxo1

* Meestal gaat het koken van groenten gepaard met enig verlies aan voedingsstoffen. Niet bij tomaten zo blijkt, want onder invloed van verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. (Lycopeen is een krachtig antioxidant dat de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam helpt te verwijderen.) Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een vorm die beter op te nemen is door het lichaam. Lycopeen is tevens een vetoplosbaar antioxidant, dus de toevoeging van een beetje vet, (olie), aan je tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absorptie.

__

Julie Natuurlijk

Auteur: Julie Van den Kerchove

Prijs: € 24,99

ISBN: 9789401426824

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: