San

Is het nog nodig om Sang-Hoon Degeimbre voor te stellen? Sinds 1997 staat hij achter het fornuis van L’Air du Temps. Zijn eerste vestiging was in een verbouwd ‘frietkraam’ in het plaatsje Noville-sur-Mehaigne, maar sinds 2013 zit hij met L’air du temps in een prachtig gerenoveerde vierkantshoeve in Liernu. Met zijn inventieve keuken met Aziatische en moleculaire accenten vergaarde hij twee Michelinsterren en vorig jaar werd hij nog verkozen tot Chef van het Jaar door Gault&Millau. Hij wordt “le magicien” genoemd, “de tovenaar”, omdat hij wondertjes op het bord weet te goochelen.

In oktologo sanber vorig jaar opende de dubbele sterrenchef met Koreaanse roots het restaurant San op de Vlaamsesteenweg in Brussel, vlakbij het Sint-Katharinaplein en de Vismarkt. Het is toegankelijker dan L’air du Temps en de sobere en natuurlijke inrichting, doch met levendige kleuren, mooi uitgekozen meubilair en verlichting maken dit een gezellig, klein stadsrestaurant.
De keuken van Degeimbre, dat hij opende met zijn Japanse souschef Toshiro aan het fornuis, is opgebouwd rond gerechtjes die in kommen worden geserveerd, zowel hartige als zoete bereidingen. Hier geen mes en vork, er wordt gegeten met een lepel! De menu vermeldt zes komgerechten die wekelijks variëren en geënt zijn op de culinaire reiservaringen van de chef. Je kunt drie (€ 45), vier (€ 55) of vijf (€ 65) kommetjes bestellen. Wij gaan voor 4 kommetjes. Het is hier echter geen probleem om achteraf nog gerechtjes bij te bestellen, dus je loopt geen risico om met honger terug naar huis te keren mocht je bij het begin een verkeerde inschatting gemaakt hebben van je eetlust. 😉

We starten met ‘Arlon’, dat bevat een Perle Blanche oester met raap en Lievevrouwebedstro*.  Onmiddellijk een schot in de roos, want dit is een echte smaaksensatie! Het tweede kommetje, ‘Liernu’, zijn seizoensgroenten uit de 5ha grote moestuin van L’air du Temps met gefermenteerde kimchi-jus en lavasolie. We worden verder verwend met ‘Sanshine’, een kommetje met spaghetti van koolraap, eierdooier, pancetta en kombu. De kommetjes bevatten stuk voor stuk producten die perfect op elkaar zijn afgestemd met de juiste smaakcontrasten. Als mooie afsluiter krijgen we ‘Torgny’, kreeft met yuzu en kersgazpacho. Jummie!
Bij de gerechten presenteert men een zevental met zorg geselecteerde natuurwijnen, die de sommelier per glas of per fles schenkt. Wij bestelden een fles Vouvray “La Dilettante”, een lekkere, frisse, biodynamische Chenin Blanc van het domein Breton.

arlon
“Arlon”
liernu
“Liernu”
sanshine
“Sanshine”
torgny
“Torgny”

San Bruxelles is een aanwinst voor Brussel. Een heel origineel en vernieuwend concept. Dat ik lang niet de enige ben die Degeimbres keuken lust, blijkt uit het feit dat er eind dit jaar al een nieuwe vestiging bijkomt, op de Zavel deze keer. Allen daarheen!

xoxo1

* Lievevrouwebedstro is een kruidachtige plant uit de sterbladigenfamilie en men schrijft dit plantje ontstekingsremmende en krampstillende eigenschappen toe. Vroeger genoot Lievevrouwebedstro ook faam als middel tegen boze geesten, zelfs tot in de wiegjes van baby’s werd het plantje gelegd om ze zo te behoeden voor tovenarij. In legendes werd zelfs gezegd dat het Lievevrouwebedstro als stro in de kribbe van het kindje Jezus lag.

__

SAN
Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel
Tel.:
02 318 19 19

Gesloten op zondag en maandag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s