Cookbooks

Groente uit de zee

Voor de meeste mensen is zeewier nog een onbekend en daardoor onbemind ingrediënt. Het enige zeewier dat bij het grote publiek gekend is, zijn de groene norivellen die gebruikt worden om sushi’s van te rollen. Maar er bestaan zoveel meer soorten, zoals kombu, dulse, wakame, arame en zeesla, om er maar een paar te noemen. En dan heb je ook nog de zilte groenten die op het land groeien zoals de bekende zeekraal en lamsoor.
Ikzelf probeer al langer zeewier in mijn eetgewoontes te integreren. Zeewieren zijn heel gezond en ik heb die typische ‘umami-smaak’ graag,  de zogenaamde vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Bijkomend is dat, of je het nu wil of niet, zeewier en andere plantaardige producten in en langs de zee de toekomst zijn. Naast een bron van mineralen, spoorelementen, vitamines, enzymes, proteïnes, koolhydraten en anti-oxidanten zijn ze ook zeer geschikt als vleesvervanger. Met andere woorden, zeewier kan je gerust omschrijven als een ‘superfood’.

Jammer genoeg vind je nog niet zoveel recepten met zeewier. Daarom dat dit boek mijn aandacht trok in de winkel. Terwijl ik erin aan het bladeren was, waren wel meer zaken die mij bevielen. Niet alleen is het boek zeer mooi vormgegeven, maar naast recepten, bevat het ook een groot informatief gedeelte over wat zeewier precies is, welke soorten er bestaan, waar het goed voor is, hoe het smaakt, de manier waarop deze groente verbouwd wordt, … ‘Groente uit de zee’ nodigt echt uit om zeewier uit te proberen, waardoor dit boek niet enkel een must voor zeewieraddicts is, maar eveneens voor diegenen die voor de eerste keer willen kennis maken met dit gezonde en veelzijdige plantje. Aan hen zou ik zou zeggen, koop het boek, experimenteer, en wie weet krijgt zeewier ook bij jou een vaste plek in je keukenkast!

Het boek is onderverdeelt in ‘condimenten en dressings’, ‘soep’, ‘salades’, ‘hoofdgerechten’ en ‘zoet en hartig’. Het leert je omgaan met de groente uit de zee, en hoe je deze kan combineren. Ik heb al verscheidene recepten uitgeprobeerd, en ze waren heerlijk! Hieronder enkele van mijn probeersels:

happybowl1
20160628_150954.pngnoedelsenwakame

Zoals ik in het begin al zei trok het boek mijn aandacht omwille van de titel. Omdat ik geïnteresseerd was in koken met zeewier. Maar eerlijk gezegd kende ik de auteur, Lisette Kreischer, helemaal niet. Het is pas na het lezen van ‘Groente uit de zee’ dat ik meer over haar ben beginnen opzoeken. En wat blijkt? Lisette Kreischer wordt gezien als dé trendsetter op het gebied van groen en bewust leven. Ze is een overtuigd veganist. Ze geniet van eten, maar omdat het ook belangrijk is om op je gezondheid te letten, skipt ze de geraffineerde suikers en verwerkt ze veel groente, fruit en peulvruchten in haar recepten. Ze volgde de opleiding mediavormgeving en styling en richtte daarna haar bedrijf ‘Veggierose’ op. Ze bracht eerder al de boeken ‘Veggie in Pumps’, ‘Ecofabulous’, ‘Lisette in Luilekkerland’ en ‘Plant power’ uit. Als ze in 2010 het boek ‘NON*FISH*A*LI*CIOUS’ uitbrengt, raakt ze verliefd op de groente uit de zee. Wat volgt is de documentaire ‘The Dutch weed burger’ in 2012 en in 2015 het boek ‘Groente uit de zee’. (Je vindt trouwens een vereenvoudigd recept van de befaamde burger terug in dit boek).

Smakelijk!

xoxo1

__
Groente uit de zee

Auteur: Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar

Prijs: € 24,99

ISBN: 9789021560076

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: